Binnen het keuzegedeelte in het 1e jaar proeven de leerlingen van verschillende belangstellingsgebieden, door middel van onderzoekend leren. We vertrekken steeds vanuit probleemstellingen en verbreden de horizonten van de leerlingen. Deze aanpak wakkert de interesse van de leerlingen aan en verhoogt hun betrokkenheid. De leerlingen kiezen tussen drie opties:

  • Algemene onderzoeksmodules: de leerlingen doorlopen per semester twee onderzoeksmodules van telkens twee lesuren. Ze komen sowieso in contact met de onderzoeksmodules exacte wetenschappen, menswetenschappen en taalwetenschappen. Voor de vierde onderzoeksmodule kiezen ze tussen sport of kunst & creatie.
  • Latijn: we zetten volop in op een zinvolle en eigentijdse invulling van het vak Latijn. Woordenschat en grammatica studeren is geen doel op zich,
    maar maakt het in de eerste plaats mogelijk om van bij het begin authentieke Latijnse teksten te lezen over het leven van de Romeinen. 
  • Technische onderzoeksmodules: ook hier doorlopen de leerlingen per semester twee onderzoeksmodules van telkens twee lesuren. Ze komen in contact met de onderzoeksmodules handelstechnieken, STEM-technieken en welzijnstechnieken. Voor de vierde onderzoeksmodule kiezen ook zij tussen sport of kunst & creatie.